Krzew stosunkowo mało wymagający, silnie rosnący do ok 1,0-1,5 m wysokości. Cechuje się dużą mrozoodpornością, do uprawy na terenie całego kraju. Stanowisko powinno być słoneczne. Wymaga gleb lekko kwaśnych, o odczynie pH 5,5 6,5, żyznych i zasobnych w próchnicę. Na glebach słabszych i lżejszych należy pamiętać o utrzymaniu odpowiedniej wilgotności gleby. Termin zbioru porzeczki czerwonej przypada od końca czerwca do początku sierpnia. Owoce duże, barwa ciemnoczerwona, miąższ soczysty, słodko-kwaśny. Owoce porzeczki to doskonałe źródło witaminy C.
Ze względu na duże i smaczne owoce, wysoką plenność, kwaskowaty smak porzeczka znakomicie się sprawdzi w ogrodach działkowych i przydomowych. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory.