Krzew rośnie silnie. Pokrój luźny, kulisty. Pędy są kolczaste, długie do 2 m i dość grube, lekko wygięte. Pędy jednoroczne mają barwę popielatą, a dwuletnie są ciemniejsze. Owoce zielono-żółte, w fazie dojrzałości zbiorczej żółto-zielone. Skórka jest cienka, omszona, z biało-zielonymi żyłkami. Owoce uważane są za bardzo smaczne, aromatyczne, słodko-kwaśne.Dojrzewają pod koniec pierwszej połowy lipca, bardzo plenna. Odmiana mrozoodporna. Wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Doskonałe podłoże to gleby żyzne, próchniczne, umiarkowanie wilgotne. Agrest przyspiesza metabolizm, jest dobry dla serca, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, odkwasza organizm, łagodzi objawy stresu, zapobiega nowotworom. Obfituje w witaminę C, zawiera także witaminy z grupy B, prowitaminy A, żelazo,fosfor, magnez, miedź, potas, kwasy organiczne (kwas jabłkowy i cytrynowy), dużo kwasu foliowego, taniny, flawonoidy.
Owoce przeznaczone do bezpośredniego spożycia na surowo lub jako składnik sałatek. Agrest można mrozić, wycisnąć, sok lub przygotować z nich konfitury, dżemy, powidła, kompoty. Nadaje się również jako składnik ciast, babeczek, nalewek czy win. Ze względu na duże i smaczne owoce, wysoką plenność polecany do ogrodów działkowych i przydomowych, produkcji towarowej.